Video in PowerPoint

Video_in_powerpoint

Video in PowerPoint

Vroeger had je twee opties wanneer je een stukje video in PowerPoint wilde laten zien.

  1. Link naar de video op internet kopiëren en in jouw presentatie plakken als hyperlink en tijdens de presentatie op de link klikken hopen dat het internet het deed
  2. Het videobestand in de zelfde map als de presentatie zetten (en vooral niet verplaatsen na het importeren van de video) en het bestand ‘importeren’ in de presentatie. Je maakte dus eigenlijk een link naar het videobestand.

In de laatste versies van PowerPoint kan je video embedden/inbakken en ben je dus niet afhankelijk van de internetconnectie of van het feit dat het videobestandje nog op de juiste plaatst op de computer staat. Het enige nadeel is dat jouw presentatiegrootte toeneemt met de grootte van het videobestand. (Is jouw presentatie eerst 10MB groot en heb je een video van 80MB,
na importeren van de video heb je een presentatie van ongeveer 90MB).

Het geplaatste videobestand kan je in een aangepaste vorm laten afspelen en je kan zelfs bepalen waar het begint en waar het eindigt.

Oudere versies en video in PowerPoint

Niet alle versies gaan het zelfde om met video in PowerPoint. Laatst had ik een presentatie gemaakt met een stukje video geïmporteerd. PowerPoint 2010 en recenter hebben daar geen problemen mee en spelen dat gewoon af. De (tussen)klant/vierogen-controleur (meldde mij dat ‘het video het niet doet’, mijn eerste vraag was met welke versie van PowerPoint hij werkte.
(Bij de eindklant werkte het wel maar dat terzijde)

Hij wist dit niet zeker maar uit zijn screengrab zag ik dat het 2007 of 2010 moest zijn. Ik mijn oude beest [lees: oude laptop] tot leven gewekt en daar PowerPoint op gestart. Na openen van de presentatie bleek de video het inderdaad niet te doen. Op mijn oude laptop staat versie 2007, die gaat dus niet zo lekker om met geïmporteerde video’s, beter met links naar videobestanden.

Het bleek aan de klant zijde ook om versie 2007 te gaan, ik heb geadviseerd eerst een up-date uit te voeren naar een recente versie van PowerPoint, niet alleen van wege dit video probleem maar ook dat er in de laatste 10 jaar meer mogelijkheden toegevoegd zijn aan het programma waarmee je een nog betere presentatie en een nog betere indruk kan maken.

Conclusie:

  • Zorg voor een recente versie van PowerPoint
  • Embed het video in jouw presentatie voor een professionelere indruk
  • Niet afhankelijk van de juiste plaats van het videobestand
  • Niet afhankelijk (voor de video) van de internetconnectie

Laat jouw succes niet van een ander afhangen!